Welke vloer kan het beste op vloerverwarming?

Welke vloer kan het beste op vloerverwarming?

In principe kan vloerverwarming op heel veel vloeren worden toegepast. Toch zijn met name vloeren die direct op de ondervloer worden gelijmd het meest geschikt. Door de directe aansluiting ontstaat geen extra isolerende laag tussen de ondervloer en de gelegde vloer, wat voor een optimale werking van de vloerverwarming zorgt.

Marmoleum, PVC of Novilon zijn bijvoorbeeld zeer geschikte vloeren voor vloerverwarming. Laminaat is minder geschikt omdat deze vloer ‘zwevend’ wordt gelegd, wat inhoudt dat hij letterlijk op de ondervloer ligt. Hierdoor ontstaat een extra isolerende ruimte tussen de vloerverwarming en de ruimte die verwarmd zou moeten worden.

Energiezuinig

Na installatie van vloerverwarming is er een groter stralingsoppervlak met een lagere temperatuur in vergelijking met radiatoren. Hierdoor ervaar je een aangename warmte en kan de luchttemperatuur relatief laag blijven. Daarnaast zorgt vloerverwarming over het algemeen voor een lager energieverbruik, omdat je de ruimte met een lagere luchttemperatuur kunt verwarmen. Over het algemeen geldt dat de thermostaat vaak 1 of 2 graden lager kan dankzij de vloerverwarming. Gemiddeld levert vloerverwarming een energiebesparing op van 15 tot 20 procent.

Gezonder

Vloerverwarming werkt met stralingswarmte, waardoor stof minder snel verspreid wordt door een woning. Handig als je last hebt van allergieën. Vloerverwarming is gezonder aangezien de luchtvochtigheid hoger is, dus je zult minder snel last hebben van hoofdpijn, droge lucht of concentratieproblemen. Doordat je geen radiatoren hoeft te plaatsen, levert vloerverwarming tevens meer ruimte op.

Hoofd- of bijverwarming

Je kunt vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming nemen. Bijverwarming wil zeggen dat er naast de vloerverwarming ook nog een andere vorm van verwarming aanwezig is zoals bijvoorbeeld radiatoren. Hoofdverwarming betekent dat de warmtebehoefte in de ruimte alleen door de vloerverwarming wordt geregeld en er geen andere warmtebronnen aanwezig zijn.

Niet gevonden wat je zocht?

Stel je vraag per e-mail!

Vul onderstaand contactformulier in. Wij beantwoorden je vraag dan alsnog persoonlijk via de e-mail.